2015. szeptember 24., csütörtök

Golden mushroom soup (Arany gombaleves)


Hozzávalók: 5 dkg vaj (laktózmentes), 1 közepes hagyma, 0,5 dl fehérbor, 2,5 dl marha alaplé, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1,5 kanál aprított kapor (én petrezselyemzöldet használtam), 3 evőkanál szójaszósz (gluténmentes), 1 teáskanál sűrített paradicsom, 2 evőkanál ketchup, 2 evőkanál rizsliszt, 0,5 l laktózmentes tej, 2 evőkanál citromlé, himalája só, 1 lehámozott paradicsom

Elkészítése: készítsd elő a hozzávalókat. Szeleteld fel 2-3 mm-es szeletekre a gombát, vágd fel apróra a hagymát és a kaprot. 3 dkg vajat olvassz fel egy lábosban, és kezdd el rajta pirítani a hagymát mindaddig, amíg az el nem kezd barnulni. Öntsd föl a borral, add hozzá a kockára vágott paradicsomot, és hagyd besűrűsödni.Add hozzá a gombát és a fűszereket: himalája sót, pirospaprikát, kaprot, szójaszószt (gluténmentes), sűrített paradicsomot és ketchupot. Keverd el, és nagy lángon hagyd, hogy a gomba levet eresszen és összemenjen, ez kb. 5-8 perc.
Amikor a gomba már szépen kieresztette a levét, akkor öntsd fel a marha alaplével, és lassú tűzön hagyd főni.
Közben készítsd el a besamelt. Forrósítsd fel a tejet (laktózmentes), és egy másik lábasban olvaszd meg a maradék 2 dkg vajat (laktózmentes), majd add hozzá a rizslisztet. Amikor a forró tejet hozzáöntöd a lisztes vajhoz, akkor keverd el és ne főzd tovább, hanem mintha rántás lenne öntsd bele a forró levesbe. Keverd el, és főzd még kb. 5 percig, amíg a liszt ízét elveszíti.
Végül ízesítsd egy kevés citromlével.

A leves valamelyik "halatortánban" Tóth Vera készítette el, de a receptjét  Rántotthús wokban 
 gasztroblogban találtam.

4 megjegyzés: