2012. január 27., péntek

Meyer-citromos tea

Hagyományos módon teát készítünk. Ízesítjük barna kandiscukorral és Meyer citromot facsarunk bele.Majd kedvenc tehéntőgyes begrénkből ügyesen megisszuk.

2012. január 24., kedd

Balzsamecetkrémes sült csirkeszárnyak

Hozzávalók: 14 db csirkeszárny, 3 ek. Heinz ketchup, 2 ek. Sweet chilli sauce, 2 ek. Salsa ranchera, 2 ek. szója szósz, 2 ek. Poco Loco barbecue sauce, 1 ek. nyírfacukor, 2 ek. szőlőmagolaj, 1 ek. balzsamecet krém

Elkészítése: a hozzávalókat egy tálban összekeverjük és belehelyezzük a csirkeszárnyakat, majd lefedjük a tálat és betesszük a hűtőbe. 2-3 órán keresztül hagyjuk a húst a pácban állni. Aztán jénaiba rakjuk  a húst, lefedjük alufóliával  és 160 fokos sütőben 30-35  perc alatt készre sütjük őket, majd levesszük a fóliát és megpirítjuk a  szárnyakat.



... szárnyak pácban...




A balzsamecetkrém.

2012. január 23., hétfő

Kacsasütő edény

catystnak...
...szóval , szegénykém nem túl szép már, ezer éve megvan (nem rozsdamentes úri, hanem zománcos gazdabóti))),egyszer megpróbáltam lezsíroldózni és ott lepattant a zománc) )...






2012. január 21., szombat

Coca-Colában sült kacsa


Hozzávalók: 1 liter cola, 1 egész kacsa, 4-5 gerezd fokhagyma,  1 fej hagyma,  6-8 szem szegfűbors, rózsaszín só, 3-4 db szárított lime levél, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár

Elkészítése: a besózott jószágot beleteszem a kacsasütő edénybe, majd ráöntöm a colát  és mellé dobom a fokhagymákat,a felaprított hagymát, a szegfűborsot és a lime leveleket . Rácsukom a kacsasütő tetejét és sütőben addig párolom, amíg a kacsa meg nem puhul . Ekkor leveszem a fedőt és megkenem a jószág bőrét mustárral kevert mézzel, majd visszateszem a sütőbe és a kacsa bőrének pirulásáig sütöm . Lehet még megkenni áfonyalekvárral kevert ketchuppal is, úgyis nagyon finom.

2012. január 19., csütörtök

Húsleves...nyúlaprólékból


Korszakai vannak a férjemnek. Van,amikor minden lazacból van,a kerítés is ,de még a székelykáposzta is))). (jut eszembe,még őrzöm a lazactatár receptjét) Most pediglen nyúl van soron. Volt vadas és most a jószág aprólékából húslevest főztem. Kellemes,nem erős aromájú leves lett belőle.

Elkészítése: a nyúlból hagyományos módon húslevest főzünk))).

2012. január 18., szerda

2012. január 16., hétfő

Nyúlcombok vadasan zabpehelylisztből készült galuskával



Hozzávalók: 2 db sárgarépa, 1 fehérrépa, 2 ek. szőlőmag olaj, 3 db nyúlcomb, 1 kis fej hagyma, 3 db babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, 2 ek. nyírfacukor, 2 ek. mustár, 3-4 szem borókabogyó, bors, biovegeta, fél citrom, 1 db savanyú uborka

Elkészítése: én a vadast kuktában készítem (kevés macera). A combok mindkét felét megkapatom az olajon , majd hozzáadom a apró kockára vágott hagymát, a felaprított zöldségeket, a felkockázott sav.uborkát és tovább dinsztelem a húst a zöldségekkel. Ízesítem a babérral, borókabogyóval, borssal és a vegetával. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a zöldséges, húsos egyveleget és becsukom a kuktát. Ha a nyúl megfőtt, akkor a combokat kiemelem a léből . A zöldségeket összeturmixolom, majd visszateszem a pépet kuktába , behabarom a tejföl és az étkezési keményítő simára kevert elegyével. Hagyom, hogy összeforrjon , majd visszateszem a combokat a mártásba. Ízesítem ízlés szerint : citromlével és nyírfacukorral valamint a mustárral. A zabpehelylisztből szokásos módon galuskát készítünk és azzal tálaljuk.

Nyúl a kuktában...

2012. január 15., vasárnap

Tejszínes, tárkonyos húsgombócleves


Hozzávalók: 2 ek. szőlőmagolaj, 30 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 2 dl növényi alapú főzőtejszín, 2 db sárgarépa, 1db fehér répa,  2db burgonya, vegeta, étkezési kukoricakeményítő, bors, 1 mk. tárkony, fél citrom

Elkészítése: az olajra dobjuk a megtisztított és karikára szeletelt zöldségeket. Megdinszteljük őket. Ízesítjük a vegetával, borssal, tárkonnyal, majd felöntjük 1,5 l vízzel és lassú tűzön addig főzzük a zöldségeket, míg azok meg nem puhulnak. Közben  a darálthúst összekeverjük egy egész tojással, fűszerezzük borssal és vegetával, gombócokat formázunk belőlük, majd a levesbe főzzük őket.  A főzőtejszínt kikeverjük 1 púpos evőkanál étkezési keményítővel és besűrítjük vele a levest. Kissé savanykássá tehetjük, ha csöpögtetünk bele a citrom levéből és finom illatúvá, ha reszelünk a tetejére a citrom héjából.